Vanliga frågor

Nedan har vi listat vanliga frågor från CSN men även frågor från er läsare. Skicka gärna frågor till oss som ni vill ha svar på. Vi svarar mer än gärna på era frågor. Frågorna som ni ställer kommer att publiceras på sidan men självklart är ni läsare anonyma. Skicka frågan till info@ekonomistudenten.se

Gäller samma krav på studieresultat utomlands som om jag studerar i Sverige?

Kravet på studieresultat är i stort sett samma som vid studier i Sverige. Precis som i Sverige beror kravet på vilken utbildning du går. Antalet poäng varierar eftersom poängsystemen är olika i olika länder.

För studier på högskolor och vid universitet och är kravet vanligtvis att du ska klara 75 procent av vad som är heltid på utbildningen. För vissa länder har CSN andra krav på resultat.

Hur mycket kan jag låna när jag studerar utomlands?

Beloppen skiljer sig från land till land på följande länk är summorna för varje land listat www.csn.se/utomlands/hur-mycket-kan-du-fa/belopp-olika-lander

Är utbildningen/skolan godkänd för studiemedel?

För att du ska kunna få studiemedel för studier utomlands, måste den skola och utbildning du sökt bland annat ha godtagbar standard. Det är Högskoleverket som bedömer utbildningar på eftergymnasial nivå utanför Norden. CSN bedömer utbildningar på gymnasienivå.

CSN för ett internt register över alla de skolor som någon studerande tidigare sökt studiemedel för. Kontakta CSN för att få besked om utbildningen har godtagbar standard.

Om jag studerar utomlands måste jag anmäla det till folkbokföringen?

Om du flyttar utomlands under minst ett år ska du avregistrera dig från folkbokföringen i Sverige. Mer information kan du finna på skatteverkets webbplats.

Läsarfrågor

Jag har planer på att studera i USA, hur fungerar det med kurser och program?

Generellt så är det inte vanligt att man studerar ett program i USA. Oftast får man välja kurser termin till termin. Detta kan skapa problem då det är olika söktryck på kurserna så det är inte alls säkert att man kommer in på den kurs man har valt i första hand. Systemet påminner mycket om som om du skulle bygga en utbildning i Sverige genom att söka fristående kurser. Du måste ha koll på vad du behöver för förkunskaper för olika kurser du vill läsa i framtiden men ger också betydligt mer frihet till att välja vad du är intresserad av samt skräddarsy sin egen utbildning.

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Pusha
  • Email
  • Share/Bookmark

Läs också:

Inga relaterade poster.

Kommentera