Ekonomistudenten gör GMAT

Ekonomistudenten gör GMAT

Ålder: 22
Utbildning: 5 terminer av 6 gjorda, skrev på c-uppsatsen när testet gjordes.
Erfarenhet: Jobbade ett år mellan gymnasiestudierna och högskolestudierna,
bland annat som butikssäljare på The Phone House och reste även utomlands till Asien och Australien. Pluggade vidare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping där kandidatexamen utfärdades. Hela utbildningen har bedrivits på Engelska och har även pluggat två terminer i USA som utbytesstudent. Relativt dåliga mattekunskaper, har endast läst Matematik C och slarvade en del med det.
Resultat: 590
Antal gånger du skrivit GMAT: Första gången vid detta tillfälle.

Jag övade ca en månad före provet och lade då ner ca 1-2 h per dag. Min ambition var att skriva över 500 för jag ville studera på Handelshögskolan i Göteborg och antog att deras krav skulle hamna lite över 500. Under tiden som jag övade skrev jag även på min kandidatuppsats samt läste över 100% vilket ledde till att jag inte kände för att lägga ner mer tid på övandet inför provet.

Jag gjorde testet i Göteborg och där fanns det 6 platser, alla är kameraövervakade och det är väldigt mycket kontroll. T ex att din signatur stämmer med din signatur på din legitimation etc. Pauserna är extremt korta och är på ca 8 minuter men då är det inräknat att kontrollanten ska öppna åt dig och du ska återgå till din plats och logga in igen. Ren effektiv tid att äta, dricka eller använda toaletten är endast 5 minuter. Går man över tiden dras det på ens tid man har på nästa delprov.

När du vill ta rast, vilket du gör när du har avslutat ett delprov räcker man upp handen och väntar på att de ska komma och öppna. Behöver du ta rast mitt under ett delprov får du det men som sagt tiden tickar på.

Testet inleds med Analytical Writing, vilket är ganska skönt för man kan skriva och lugna ner sig lite för jag kände mig ganska uppstressad, det är ett viktigt prov, kostar mycket pengar osv. Denna del brukar inte anses som lika viktig vilket därför gjorde mig lugnare. Man sitter ganska nära de andra som gör provet och är man lättstörd kan det nog bli frustrerande att skriva och tänka när det knappras på tangenterna. Jag upplevde dock inte detta som ett problem. Skrivborden är även avskärmade från varandra.

Jag skrev 4,5 på Analytical Writing vilket är ett medelresultat och 6 är maxresultatet. Jag hade inte övat på denna del överhuvudtaget och jag tror att man ska fokusera mer på de andra delarna. Det är ganska stressigt att få fram en bra text med en röd tråd på den korta tiden, samt hålla uppe ett bra språk.

Matematikdelen tyckte jag var oerhört tuff och även om jag hade övat en del med GMAT-förberedande frågor så tyckte jag inte känna igen alltför många frågor. Fick ganska många svåra frågor i början och det var svårt att reparera mina fel i början och fick därför en poäng en bit under medel. För att få bra på den här delen behöver man bemästra Matematik A-C väldigt bra och vara riktigt säker på alla delarna. Enkel statistik är väldigt bra att kunna.

Läsförståelsen och analytiskt tänkande fick jag riktigt bra på, det var det som höjde min poäng väldigt mycket. Hade jag varit lite bättre på matematik hade jag kunna få en relativt hög poäng. Jag hade övade ganska mycket på detta. Den svåraste delen tyckte jag att på hög nivå bestämma vilken mening som var rätt på engelska. Den del som gick bäst här var nog analytiskt tänkande. Men alla frågor kommer blandat så man vet inte direkt vilken del som går bäst.

Mitt tips är att börja i god tid och plugga någon timme om dagen så det sätter sig, det är många olika uppgifter som kan komma. Var noggrann och ärlig mot dig själv, vilka delar är du sämst på och öva dessa mycket, även om de är det tråkigaste.

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Pusha
  • Email
  • Share/Bookmark

Läs också:

Inga relaterade poster.

Kommentera