Stärk ditt CV utan sommarjobb

Flera personer som jag har studerat med har haft problem med att hitta relevant extrajobb, trots att de har intressanta personligheter och goda betyg. Att komma ut på arbetsmarknaden med ett tunt CV har vi på Ekonomistudenten flera gånger betonat att det är en väldigt komplicerad sits. Det har i flera tidningar beskrivits som ett Moment 22 för akademiker.  Som vi tidigare har poängterat har vi 25 stycken högskolor och universitet som utbildar ekonomer samt diverse KY-utbildningar vilket resulterar i stenhård konkurrens.

Således har jag några råd som kan stärka er meritförteckning och hjälpa er att sticka ut från mängden som även är väldigt roligt och på samma gång lärorikt.

 • Starta ditt egna företag. Man behöver inte ha en miljonomsättning för att det ska anses kreativt, ambitiöst och erfarenhetsskapande bland rekryterare och HR-personal. Klart man behöver en idé också, men som många av er vet så är personen bakom viktigare en själva idén.
 • Delta i diverse tävlingar. SM i ekonomi gick precis av stapeln som tillhandahölls av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation. Detta är en stark indikator på att du har med dig kunskap genom din utbildning samt att du kan arbeta i ett team. Förövrigt är det ett bra ställe att nätverka på. Då flera potentiella arbetsgivare är med och deltar på eventet.
 • Förutom olika tävlingar som finns på skolorna, finns det flertalet case-tävlingar som anordnas ofta av företag själva. Många gånger är det verklighetsbaserade case och man får därmed sätta sin teori i praktik och verkligen använda sig av sin analytiska förmåga. Extremt givande och kul, men kräver hårt arbete. En sida som sammanställer olika case-tävlingar världen över är den eminenta sidan studentcompetitions.com.

Vidare så tänkte jag tipsa om Student Business Challenge som är en kombination av mina två tidigare tips. Det är en entrprenörskapstävling för studenter som läser på eftergymnasialnivå. Konceptet påminner en hel del om UF fast på en mer avancerad nivå. Man har tillgång till råd och tips där sedan utmaningen slutar med en mässa som bland annat riskkapitalister och andra näringslivstoppar deltar på. Läs mer på businesschallenge.se.

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Pusha
 • Email
 • Share/Bookmark

Läs också:

Inga relaterade poster.

2 svar till Stärk ditt CV utan sommarjobb

 1. Anton skriver:

  Hej,
  Bra artikel.
  En fundering bara. Är det arbetslivserfarenhet som helhet arbetsgivare oftast vill titta på? Eller är det just att man inte ”bara har slappat” under sommaren dom vill se? Om man till exempel har ett par års arbetslivserfarenhet (som till exempel tjänsteman på kontor, säljare o.s.v.) sedan innan högskolestudierna och inte vill vända hamburgare första sommaruppehållet efter termin 2 ”bara för att ha sommarjobb”, kan man istället göra mer givande saker som att resa eller dyl med gott samvete?

  Med vänlig hälsning,
  Anton

  • Mattias Högfeldt skriver:

   Hej Anton,

   Tack! Jag har flera extraarbeten som jag inte ens nämner i mitt CV. De flesta vill ha det som är relativt relevant till den position du söker. Arbetsgivare är intresserade av drivna och initiativrika personer. Att vända hamburgare kan hos vissa arbetsgivare anses som driv, i och med att du väljer detta istället för att ligga hemma. Dock, om man redan har ett välfyllt CV så kommer ingen arbetsgivare fråga dig vad du gjorde sommaren 2012. Du kan med gott samvete resa och det är enkelt att motivera varför du tyckte detta var relevant om nu mot förmodan en liknande fråga skulle komma upp.

Kommentera