Portföljförvaltare

Som portföljförvaltare arbetar du vanligen inom avdelningen för kapitalförvaltning på en bank, ett försäkringsbolag eller ett värdepappersbolag. Andra arbetsplatser kan vara fonder, stiftelser och industriföretag med stor finansförvaltning. Du förvaltar de värdepapper som uppdragsgivaren äger, till exempel aktier eller obligationer.

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Pusha
 • Email
 • Share/Bookmark

Läs också:

Inga relaterade poster.

6 svar till Portföljförvaltare

 1. sofia kaller skriver:

  Hej! Tack för en jättebra och intressant hemsida.

  Jag ska nu studera mitt tredje år inom ekonomi på universitetet i Göteborg, mina två tidigare år har jag läst på Högskolan i Gävle. Jag har svårt att bestämma mig för vilken inriktning jag ska välja, fek eller nek.

  Jag undrar om det är vanligt att läsa nek och hur svårt det egentligen är. Är det stora skillnader från fek i svårighetsgrad? Samt dessa karriärs jobb ni skriver om som man kan bli, det skulle vara intressant att även få veta vilken utbildning som behövs till dom.

  Tack på förhand, Mvh Sofia

  • Mattias Högfeldt skriver:

   Hej Sofia!

   Tack, kul att du uppskattar vår sida!

   NEK är ovanligare än FEK, jag tror att det är ca 80% som läser FEK resterande läser då NEK. Civilekonomerna har annars ganska bra statistik på det i deras broschyr ”3 år efter examen” om du vill veta mer exakt. Om det är svårare eller inte beror på intresse, men många upplever det som svårare i och med att det innehåller mer matematik än vad de flesta FEK-inriktningar gör. NEK är ju som du antagligen vet väldigt inriktat på samhällsekonomi, internationell ekonomi osv. och det gör ju så klart att posterna hos företag inte är lika många som för företagsekonomer. Dock, är det väldigt många banker som rekryterar nationalekonomer och även en hel del konsultbolag.

   Många påstår ju att NEK är mer analytisk och att man därmed har väldigt goda analytiska kunskaper som utbildad nationalekonom, vilket alltid är efterfrågat hos arbetsgivare. Men för att få jobb på Riksbanken och liknande institutioner brukar det oftast krävas att man minst har doktorerat.

   Summa summarum: Jag tycker du ska välja efter vad du tycker är roligast/intressantast, det är färre som väljer NEK men också mindre efterfrågan på nationalekonomer. Så i slutändan är nog konkurrensen densamma. Därmed tror jag att du blir mest konkurrenskraftig om du väljer efter hjärta.

 2. Gabriel Spennare skriver:

  Hej!

  Jag har varit inne på att försöka mig på att få ett jobb som kapitalförvaltare, då jag precis har börjat mina studier på civilekonom programmet undrar jag lite vad jag bör fördjupa mig i och om jag ska välja Nek eller Fek inriktning?

  MVH Gabriel

  • Mattias Högfeldt skriver:

   Hej Gabriel!

   Det bästa är nog om du väljer FEK med inriktning finans. Dock går det även att välja NEK med inriktning finans men då brukar man oftast specialisera sig på valutor.

 3. Magnusjim skriver:

  Hej och tack för en bra blogg. Jag har snart läst klart min kandidatexamen som fastighetsekonom vid karlstads universitet. Jag har kommit underfund med att jag skulle vilja arbeta som portföljförvaltare. Jag har kikat på master of sience in finance som nästa val på Göteborgs universitet. Men börjar fundera över ifall detta är onödigt och ifall det finns möjligheter till arbete som portföljförvaltare även om jag inte läser till en master utb.

  Vet du hur det är med detta, vad krävs för att få arbete som portföljförvaltare?

  Mvh Magnus

Kommentera