EQUIS

European Quality Improvement System är ett ackrediterings och kvalitetssystem för högre utbildningar inom ekonomi. För tillfället har Sverige 3 st skolor ackrediterade och sammanlagt finns det en bit över 120 st skolor världen över som innehar kvalitetsstämpeln. EQUIS styrs av organisationen EFMD (European Foundation for Management Development).

För att bli EQUIS-ackrediterad finns det några utvalda kriterier. Dessa är bland annat en övergripande kvalité som ska sträcka sig igenom skolans alla program. Internationaliseringsgraden och samverkan med näringslivet är viktiga faktorer i bedömningen.

Det finns två typer av ackrediteringar: en femårig ackreditering och en treårig ackreditering. Den treåriga ackrediteringen kräver en årlig rapportering gällande förbättring av identifierade problemområden för att kunna behålla sin status.

Idag finns det tre ackrediterade universitet i Sverige:
Ekonomihögskolan vid Lunds universitet (Lund University School of Economics and Management); med en femårig ackreditering
Handelshögskolan i Stockholm (Stockholm School of Economics); med en treårig ackreditering
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet (Gothenburg School of Business, Economics and Law); med en femårig ackreditering.

Handelshögskolan vid Umeå universitet (Umeå School of Business) hade från 2008 till hösten 2010 en treårig ackreditering men blev sedan av med sin status. Skolan hade bristande forskningsproduktion, men även personalomsättningen på olika akademiska nivåer ansågs inte ha förbättrats i sådan omfattning att de kunde åter erhålla en ackreditering.

Alla skolor som är EQUIS-ackrediterade finns på www.efmd.org

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Pusha
  • Email
  • Share/Bookmark

Läs också:

Inga relaterade poster.

Ett svar till EQUIS

  1. Pingback: Rankning 2012 | Ekonomistudenten

Kommentera